Dit is waarom het berekenen van de cashflow belangrijk is

De cashflow, ook wel de ‘contant geldstroom’ of ‘geld in kas’ genoemd, bepaalt voor een groot deel de mate van liquiditeit van jouw onderneming. Om te weten hoe jouw bedrijf ervoor staat is het belangrijk om hier een goed overzicht van te hebben. Wie zijn cashflow overzichtelijk heeft, kan in één oogopslag zien of er voldoende liquide middelen beschikbaar zijn om direct openstaande rekeningen te kunnen betalen, of om belangrijke investeringen te kunnen doen. Wil jij een beter inzicht krijgen in jouw cashflow? In dit artikel leggen we uit met welke formule je jouw cashflow eenvoudig kunt berekenen.

Waarom moet je regelmatig de cashflow berekenen?

Eerst willen we je graag uitleggen waarom het berekenen van de cashflow zo belangrijk is voor jouw onderneming. Dit deel van jouw liquide middelen is namelijk niet alleen belangrijk voor jouw bedrijfsvoering op dit moment, maar ook een goede indicator voor de gezondheid van jouw bedrijf in de nabije toekomst. Dat jij jouw rekeningen op dit moment kunt betalen is fijn, maar hoe ziet de situatie er over een maand uit? Een voorbeeld: Morgen staat de maandelijkse uitbetaling van jouw personeel op de planning. Hiervoor heb je voldoende geld in kas. Volgende week volgt de betaling van de huur, waarvoor je €200,- tekort komt. Geen probleem, want klant X heeft nog openstaande rekeningen aan jouw adres die hij deze week moet betalen. Dat komt dus helemaal goed. Toch?Hier zit een gevaarlijk addertje onder het gras. Weet jij wel zeker dat klant X jou deze week gaat betalen? En hoe ziet jouw cashflow eruit zonder de inkomsten die je verwacht van deze debiteur? Jij kunt nog zoveel openstaande rekeningen hebben uitstaan; ze leveren jou op dit moment niets op, waardoor je zelf in de problemen kunt komen. Dit maakt de cashflow, ofwel het geld dat jij direct tot jouw beschikking hebt, zo enorm belangrijk.

De cashflow berekenen met een eenvoudige formule:

Wil jij weten wat je op dit moment in kas hebt, bijvoorbeeld omdat je volgende week jouw huur moet betalen? Je kunt de cashflow berekenen met deze formule:

Cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom

Gebruik in jouw berekening alleen de bedragen die daadwerkelijk zijn binnengekomen of zijn betaald. Zo kun je in één oogopslag zien welk bedrag je in kas hebt en je dus direct kunt uitgeven. Als je regelmatig jouw cashflow berekent, heb je goed inzicht in de gezondheid van jouw bedrijf op dit moment.

Om ervoor te zorgen dat je nooit meer op je geld hoeft te wachten, kun je de facturatie uitbesteden. Immers: hoe sneller debiteuren aan hun betalingsverplichtingen voldoen, hoe sneller jij het geld in kas hebt en weer kunt uitgeven aan zaken die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je deskundige hulp bij het in beeld brengen van je cashflow (werkkapitaal), zoek dan eens contact met onze partner www.ENTRPNR.nl. Zij zijn de meest innovatieve boekhouder van Nederland en kunnen je helpen om meer grip op je cash te krijgen. Zij helpen bij het inzichtelijk maken van je financiën, wij zorgen voor de liquiditeit.