Wat is factoring? Een heldere uitleg met 2 voorbeelden
Als ondernemer krijg je er vroeg of laat mee te maken: achterstallige betalingen, ook wel debiteuren genoemd. Debiteuren zorgen vaak voor de nodige rompslomp, want als jij jouw geld niet op tijd binnenkrijgt, hoe moet je dan jouw eigen leveranciers en je salaris(sen) betalen of investeren in de groei van je bedrijf? Bovendien kost het (soms eindeloos) nabellen van klanten die jou geld verschuldigd zijn veel tijd en energie. Tijd en energie die je beter kunt investeren in de ontwikkeling en groei van je bedrijf. Kan dit ook anders? Het antwoord is ja! Wij leggen het je uit.
Wat is factoring?
Wist jij dat het mogelijk is om je volledige debiteurenbeheer uit te besteden? Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, daarom leggen we je graag uit hoe het in zijn werk gaat. Als wij jouw debiteuren voor je gaan regelen, heet dit factoring. We nemen al jouw zorgen uit handen. We rekenen hiervoor een marge op de factuur, de factor fee genaamd. Wij zijn geen incassobureau die pas betalen als de factuur is voldaan. Zodra wij een factuur van jouw debiteur van je overnemen, krijg jij binnen 48 uur het volledige bedrag minus de factor fee op jouw rekening gestort. Als jouw klant niet binnen de afgesproken betaaltermijn de factuur betaalt, bellen wij vervolgens zelf de debiteur. Dat doen we altijd met respect voor de relatie tussen jou en je klant. Dit betekent dat jij geen kostbare tijd meer kwijt bent aan het nabellen van debiteuren. En misschien nog wel belangrijker: dat het risico voor wanbetalers volledig bij ons komt te liggen.
FactorInck is de sterkste partij voor het veilig afhandelen van uw openstaande facturen.
Factoring als financieringsoplossing
Dit maakt dat factoring ook heel geschikt is als financieringsoplossing bij, bijvoorbeeld, een overname of investering. Door je debiteuren uit te besteden, heb jij altijd een actueel overzicht van wat er in kas is en voorkom je ook nog eens het risico dat betalingen volledig zullen uitblijven oninbare vorderingen te verkopen. In plaats van een lening af te sluiten, kun jij nu investeren vanuit de liquiditeit van jouw onderneming, of uit dat van het over te nemen bedrijf. Werk jij samen met een accountant? Ook in samenwerking met de accountant kunnen wij helpen financieringsoplossingen te realiseren. Zo houd jij nog meer tijd over om je te focussen op de aanstaande overname of investering, in plaats van op openstaande debiteuren en de financiering van je plannen. Factoring voor ZZP of factoring voor het MKB levert daarmee vele voordelen op.
2 Voorbeelden van succesvolle financiering door factoring:
Om je te laten zien wat factoring voor jou kan doen, hebben we hieronder twee succesvolle voorbeelden uit de praktijk op rij gezet.
- Ondernemer A wil een bankkrediet afsluiten om de overname van een partner te kunnen bekostigen. De bank stelt de eis dat 50% van de overname uit andere bronnen moet worden gefinancierd. Er is geen investeerder voor handen. Echter, door factoring werd het mogelijk vermogen uit het over te nemen bedrijf te halen. Zo werd de overname realiteit.
- Ondernemer B heeft een grote investering voor ogen, maar kan door harde eisen van de bank geen lening afsluiten. Wel staan er meerdere grote achterstallige betalingen bij klanten (debiteuren) open. Zelf nabellen heeft geen zin, zo weet B inmiddels. Hij schakelt een factoringbedrijf in dat zijn debiteuren direct van hem koopt. De volgende dag staat het geld op zijn rekening.
Waarom FactorInck?
Wij kopen je factuur en zorgen voor je debiteurenbeheer zodat jij meer werkkapitaal vrij maakt.
- Snel en eenvoudig
- Zonder zorgen
- Binnen één werkdag uitbetaald
- Financieren op debiteuren niveau
- Transparant kostenmodel
Wat kost Factoring?
FactorInck houdt het graag helder en transparant. De kosten zijn afhankelijk van de kredietwaardigheid van jouw klant en de tijd dat een factuur openstaat. De kosten zijn opgebouwd uit drie soorten:
1. De factorfee
De factorfee is een percentage van de factuurwaarde inclusief BTW. Op basis van je bestaande betaalgedrag van je klanten, bepalen we de hoogte van de fee. Deze ligt tussen de 2 en 5 procent.
2. Handlingkosten
Daarnaast betaal je een vaste prijs voor de afhandeling van je factuur. Deze kosten zijn afhankelijk van de wijze waarop je de facturen bij ons aanlevert. Kosten liggen tussen de €2,50 en €5,50 per factuur.
3. Kredietverzekering
De kosten van de aanvraag van een kredietlimiet worden 1-op-1 aan je doorberekend. Dit zijn de kosten die de kredietverzekeraar rekent voor het verkrijgen van de limiet. De premie voor het afdekken van het risico zijn de kosten die FactorInck.
Je weet dus vooraf wat onze service jou kost. Geen verrassingen achteraf!
Gratis advies aanvragen
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.