wat is debiteurenbeheer en hoe werkt het

Wat is debiteurenbeheer en hoe werkt het?

Als jij een bedrijf start, is het debiteurenbeheer misschien niet de eerste zaak waar je aan denkt. Toch krijg je hier als ondernemer vroeg of laat mee te maken. Sterker nog: zodra jij facturen gaat schrijven heb je, tot de tijd dat jouw factuur door je klant wordt betaald, te maken met een debiteur. We hoeven jou niet te vertellen dat veel zaken afhangen van het feit of jij op tijd jouw geld binnenkrijgt. Het is binnen jouw onderneming dus erg belangrijk om te zorgen voor een goedlopend en duidelijk debiteurenbeheer. Hoe je dat doet lees je in onderstaand artikel.

Wat is debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer is kort gezegd het beheren van openstaande facturen, ofwel: klanten die nog moeten betalen. Iedere ondernemer krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Doet een klant een aanbetaling en betaalt hij later de rest van de factuur? Of schrijf jij een factuur met een betalingstermijn? Voorgenoemde klanten zijn beiden voorbeelden van debiteuren. Als ondernemer is het zaak om ervoor te zorgen dat deze facturen op tijd worden betaald. Moet jij klanten nabellen die hun factuur nog niet hebben betaald? Dan ben jij bezig met het debiteurenbeheer van jouw onderneming.

Hoe zorg ik voor een goedlopend debiteurenbeheer?

Veel ondernemers vinden het vervelend om hun klanten te moeten herinneren aan een openstaande betaling. Naast het feit dat je hier kostbare tijd in moet investeren, bestaat de kans dat jij de goede relatie met jouw klanten op het spel zet. Toch hangt hier voor jouw eigen onderneming ook veel vanaf. Wat betekent het voor jou als jij jouw geld niet op tijd binnenkrijgt? En hoe sta je ervoor als klanten helemaal niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen? Kun jij jouw eigen huur, personeel en leveranciers dan nog wel betalen? Uit deze vraag blijkt dat het loont om jouw debiteurenbeheer op orde te hebben. Dit kun je doen door duidelijke afspraken te maken met jouw klanten. Plan wekelijks een vast moment in waarop jij je bezighoudt met het versturen van betalingsherinneringen en het nabellen van achterstallige betalingen.

Nooit meer wachten op je geld? Kies voor factoring!

Wil je er zeker van zijn dat jij je geld op tijd betaald krijgt? Dan kun je ervoor kiezen om je debiteurenbeheer uit te besteden aan een factoring bedrijf. Bij FactorInck nemen wij je niet alleen het nabellen van klanten uit handen; we zorgen er ook voor dat het door jou gefactureerde bedrag binnen 48 uur na facturatie op jouw rekening staat. Tegen een vooraf afgesproken factorfee per factuur, nemen wij jou alle risico uit handen. Zo kun jij je focussen op wat écht belangrijk is om jouw onderneming te laten groeien.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw onderneming te bespreken.